Eenvoudige Puzzeltjes Moeilijkere Puzzels Stokjes, Munten & Meer... Grappige Raadsels & Puzzelgrappen Rekenprobleempjes Moeilijkere Rekenproblemen Logische Puzzels Hersenkrakers Complexe Problemen Hersentests & Experimenten Quizzen
Een korte inleiding Cookiebeleid Links

Logische Puzzels

De puzzels zijn gemarkeerd met sterren (★) die de moeilijkheidsgraad van de betreffende puzzel aangeven.

Terug naar de hoofdpagina

Oude Meesters ★

Puzzel

De drie vrienden Pablo, Edvard en Henri praten met elkaar over de kunstcollectie van Leonardo. Pablo zegt: "Leonardo heeft minstens vier schilderijen van Rembrandt." Edvard zegt: "Nee hoor, hij heeft minder dan vier Rembrandts." "Volgens mij," zegt Henri, "heeft Leonardo minstens één Rembrandt."

De vraag: Als je weet dat slechts één van de drie vrienden gelijk heeft, hoeveel Rembrandts bezit Leonardo dan?

Het antwoord: Klik hier!

De Wolf, de Geit en de Kool ★

Een man heeft een wolf, een geit en een kool. Hij moet een rivier oversteken met de twee dieren en de kool. Er is een kleine roeiboot waarin hij slechts één ding tegelijk kan meenemen. Echter, als de wolf en de geit alleen gelaten worden, eet de wolf de geit op. Als de geit en de kool alleen gelaten worden, eet de geit de kool op.

De vraag: Hoe kan de man de rivier oversteken met de twee dieren en de kool?

Het antwoord: Klik hier!

Gegarandeerd Geheim ★[Nieuw!]

Notaris De Zwart in Witteveen moet een geheim document per post versturen aan notaris De Wit in Zwartsluis. Hij heeft een stevige metalen koker, waarvan het deksel met hangsloten kan worden vergrendeld. Notaris De Zwart beschikt over twee hangsloten met de bijbehorende sleutels, maar notaris De Wit heeft deze sleutels niet. Notaris De Wit beschikt ook over twee hangsloten met de bijbehorende sleutels, maar die sleutels heeft notaris De Zwart weer niet. Het versturen van sleutels willen beide notarissen niet; dat vinden ze te riskant.

De vraag: Hoe kan notaris De Zwart zijn document veilig opsturen naar notaris De Wit, met behulp van de metalen koker en de hangsloten?

Het antwoord: Klik hier!

Sokken Zoeken ★

Puzzel

In je slaapkamer heb je een la met 2 rode, 4 gele, 6 paarse, 8 bruine, 10 witte, 12 groene, 14 zwarte, 16 blauwe, 18 grijze en 20 oranje sokken. Het is donker in je slaapkamer, zodat je de kleuren van de sokken niet kunt onderscheiden.

De vraag: Hoeveel sokken moet je uit de la halen om er zeker van te zijn dat je minimaal drie paar sokken van dezelfde kleur hebt?

Het antwoord: Klik hier!

Absurde Antwoorden ★

Hier staan drie antwoorden:

 1. Antwoord A
 2. Antwoord A of B
 3. Antwoord B of C

De vraag: Er is slechts één correct antwoord op deze vraag. Welk van de antwoorden is dat?

Het antwoord: Klik hier!

Woekerende Waterlelie ★

Puzzel

In het midden van een ronde vijver groeit een prachtige waterlelie. De waterlelie verdubbelt dagelijks in oppervlak. Na precies twintig dagen is de vijver volledig bedekt door de waterlelie.

De vraag: Na hoeveel dagen is de helft van de vijver bedekt door de waterlelie?

Het antwoord: Klik hier!

Koddige Kruiken ★

Je staat naast een waterbron, en je hebt twee kruiken. De ene kruik heeft een inhoud van 3 liter en de andere kruik een inhoud van 5 liter.

De vraag: Hoe kun je 4 liter water afmeten met deze twee kruiken?

Het antwoord: Klik hier!

Kaarten Keren ★★

Op een tafel liggen de volgende vier kaarten:

Puzzel

Op elke kaart staat op de ene zijde een letter en op de andere zijde een cijfer.

De vraag: Welke kaarten moet je omdraaien om de volgende bewering te testen: "als er een klinker op de ene zijde van een kaart staat, staat er een even nummer op de andere zijde"?

Het antwoord: Klik hier!

Raad Eens ★★

Martin heeft één van de getallen 1, 2 of 3 in gedachten. Sophie mag één vraag aan Martin stellen om erachter te komen welk van deze drie getallen hij in gedachten heeft. Martin zal op deze vraag echter alleen antwoorden met "ja", "nee", of "ik weet het niet".

De vraag: Welke vraag moet Sophie aan Martin stellen om in één keer te kunnen achterhalen welk getal hij in gedachten heeft?

Het antwoord: Klik hier!

Domme Dief ★★

Puzzel

Een behoorlijk domme autodief had, zonder het te weten, de auto van de hoofdcommissaris van politie gestolen. De politie stelde meteen een onderzoek in en op basis van getuigenverklaringen werden vier verdachte personen, die rond de tijd van het misdrijf in de buurt van de auto waren gezien, gearresteerd. Omdat de hoofdcommissaris de zaak hoog opnam, besloot hij de vier verdachten persoonlijk te verhoren en de gloednieuwe leugendetector van het politiebureau in te zetten. Elke verdachte gaf bij het verhoor drie verklaringen, die hieronder staan:

Verdachte A:

 1. Op de middelbare school heb ik bij verdachte C in de klas gezeten.
 2. Verdachte B heeft geen rijbewijs.
 3. De dief wist niet dat het de auto van de hoofdcommissaris was.

Verdachte B:

 1. Verdachte C is de schuldige.
 2. Verdachte A is onschuldig.
 3. Ik heb nog nooit achter het stuur van een auto gezeten.

Verdachte C:

 1. Ik heb verdachte A voor vandaag nog nooit ontmoet.
 2. Verdachte B is onschuldig.
 3. Verdachte D is de schuldige.

Verdachte D:

 1. Verdachte C is onschuldig.
 2. Ik heb het niet gedaan.
 3. Verdachte A is de schuldige.

Met zoveel elkaar tegensprekende verklaringen wist de hoofdcommissaris het ook niet meer. Tot overmaat van ramp bleek ook dat de leugendetector nog niet helemaal werkte zoals het hoorde, want het apparaat gaf alleen aan dat er van de twaalf verklaringen precies vier waar waren, maar niet welke.

De vraag: Wie is de autodief?

Het antwoord: Klik hier!

Boter, Kaas & Eieren ★★

David en Angela spelen een spelletje boter, kaas & eieren. Bij dit spelletje proberen de spelers drie kruisjes of rondjes in één lijn te krijgen (horizontaal, verticaal of diagonaal).

Hierbij houden ze de volgende regels aan:

 • Een speler probeert altijd te winnen: als een speler zijn eigen symbool (X of O) kan zetten in een rij waar al twee van zijn eigen symbolen staan, dan zal hij dat doen.
 • Een speler probeert te voorkomen dat de tegenstander wint: als een speler zijn eigen symbool (X of O) kan zetten in een rij waar al twee symbolen van de tegenstander staan, dan zal hij dat doen.

De eerste regel krijgt natuurlijk altijd voorrang op de tweede, omdat daarmee het spel gewonnen is.

In het spelletje hieronder zijn al 6 zetten gedaan. David speelt met kruisjes en Angela speelt met rondjes. Er is echter niet bekend wie het spelletje begonnen is.

Puzzel

De vraag: Wie zal het spel winnen?

Het antwoord: Klik hier!

De Ronde Tafel ★★

Gisteravond hebben Heleen en haar man hun buren (twee echtparen) uitgenodigd voor een diner bij hen thuis. De zes personen zaten aan een ronde tafel. Heleen vertelt je het volgende:

 • "Victor zat links van de vrouw die links zat van de man die links zat van Anna.
 • Esther zat links van de man die links zat van de vrouw die links zat van de man die links zat van de vrouw die links zat van mijn man.
 • Jim zat links van de vrouw die links zat van Roger.
 • Ik zat niet naast mijn man."

De vraag: Wat is de naam van Heleens man?

Het antwoord: Klik hier!

Handig Handen Schudden ★★

Puzzel

Jack en zijn vrouw gingen naar een feestje waar nog vier andere getrouwde stellen aanwezig waren. Elke persoon heeft handen geschud met iedereen die hij of zij nog niet kende. Nadat het handen schudden voorbij was, vroeg Jack iedereen, inclusief zijn vrouw, hoeveel handen zij geschud hadden. Tot zijn verbazing kreeg Jack negen verschillende antwoorden.

De vraag: Hoeveel handen heeft Jacks vrouw geschud?

Het antwoord: Klik hier!

Lastige Lamp ★★

Puzzel

In een kamer bevindt zich een gloeilamp. Buiten de kamer bevinden zich drie schakelaars, waarvan er slechts één met de lamp is verbonden. In de beginsituatie staan alle schakelaars op 'uit' en brandt de lamp niet.

De vraag: Als je maar één keer de kamer in mag gaan om te controleren of de lamp al dan niet brandt (je kunt dit namelijk van buitenaf absoluut niet zien), hoe kun je dan te weten komen met welke van de drie schakelaars je de lamp kunt aan- en uitdoen?

Het antwoord: Klik hier!

Appels en Peren ★★

Tom heeft drie dozen fruit in zijn schuur staan: één met appels, één met peren en één met appels en peren. Op de dozen zitten labels die de inhoud van de drie dozen beschrijven, maar geen van de labels zit op de goede doos.

De vraag: Hoe kan Tom, door slechts uit één doos één stuk fruit te pakken, vaststellen wat er in elk van de dozen zit?

Het antwoord: Klik hier!

Lange Lonten... ★★

Je hebt de beschikking over een aantal lange lonten waarvan je slechts weet dat ze precies een uur branden nadat je ze aan het uiteinde aansteekt. Je weet echter niet of ze met constante snelheid branden, dus de eerste helft van een lont kan in 10 minuten zijn opgebrand terwijl pas vijftig minuten later de complete lont is opgebrand...

De vraag: Hoe kun je met behulp van deze lonten precies drie kwartier in tijd afmeten?

Een hint: Klik hier!

Een tweede hint: Klik hier!

Het antwoord: Klik hier!

Familiefeest ★★

Tijdens een familiefeest zitten aan een tafel een grootvader, een grootmoeder, twee vaders, twee moeders, vier kinderen, drie kleinkinderen, een broer, twee zussen, twee zonen, twee dochters, een schoonvader, een schoonmoeder en een schoondochter.

De vraag: Hoeveel personen zitten er minstens aan de tafel?

Het antwoord: Klik hier!

Schaakbord Stukken ★★

Hieronder zie je een stuk papier met een afdruk van een schaakbord erop. We willen het schaakbordpapier in stukken knippen (over de lijnen!) zodat elk stuk twee keer zoveel velden van de ene kleur heeft als van de andere kleur (dus twee keer zoveel zwarte velden als witte velden of twee keer zoveel witte velden als zwarte velden).

Puzzel

De vraag: Is dit mogelijk? Geef een bewijs!

Het antwoord: Klik hier!

Wagons Wisselen ★★

Hier zie je een klein rangeerterrein met twee wagons (blauw en groen) en een locomotief (rood).

Puzzel

De wagons hebben een lengte van 5 meter en de locomotief heeft een lengte van 10 meter. Het doodlopende stuk tussen het stootblok en de wissel linksonder heeft een lengte van 5 meter (dus de locomotief kan niet van baanvak wisselen bij de wissel linksonder). Het doodlopende stuk tussen het stootblok en de wissel rechtsonder heeft een lengte van 15 meter. De locomotief kan vooruit en achteruit rijden, en kan de wagons zowel duwen als trekken.

De vraag: Hoe moet de locomotief de wagons rangeren om tot een situatie te komen waarbij de wagons van plaats verwisseld zijn, en de locomotief weer terug is in zijn startpositie?

Het antwoord: Klik hier!

Lollige Leugenaar ★★

Richard is een vreemde leugenaar. Op zes dagen van de week liegt hij, maar op de zevende dag spreekt hij altijd de waarheid. De volgende uitspraken deed hij op drie opeenvolgende dagen:

Dag 1: "Ik lieg op maandag en dinsdag."
Dag 2: "Vandaag is het donderdag, zaterdag of zondag."
Dag 3: "Ik lieg op woensdag en vrijdag."

De vraag: Op welke dag spreekt Richard de waarheid?

Het antwoord: Klik hier!

Vierkante Rondjes ★★

Gegeven zijn de volgende drie vergelijkingen:

 1. Puzzel Puzzel  =  Puzzel
 2. Puzzel  =  Puzzel Puzzel
 3. Puzzel Puzzel  =  Puzzel Puzzel Puzzel

De vraag: Hoeveel rondjes is een vierkant, als je uitgaat van de verhoudingen in de gegeven drie vergelijkingen; met andere woorden: hoeveel rondjes moeten er op de onderstaande puntjes staan?

Puzzel  = ...

Het antwoord: Klik hier!

Stenen Stapelen ★★

Probeer het hele onderstaande bord (10 bij 10 min twee hoekvakjes) vol te stapelen met stenen met een oppervlakte van twee vakjes (Puzzel en Puzzel), zodanig dat geen stenen elkaar overlappen, er geen onbedekte plaatsen meer op het bord zijn, en geen van de stenen over de rand van het bord steekt.

Puzzel

De vraag: Is dit mogelijk? (Bewijs maar!)

Het antwoord: Klik hier!

Nog een vraag: Hoeveel vierkantjes zitten er in het plaatje van het bord?

Nog een antwoord: Klik hier!

Radeloze Reiziger ★★

Een reiziger, op weg naar Eindhoven, komt bij een splitsing waar hij zowel links als rechts af kan slaan. Hij weet dat slechts één van de twee wegen naar Eindhoven leidt, maar helaas weet hij niet welke. Gelukkig ziet hij twee tweelingbroers bij de splitsing staan, en hij besluit hen de weg te vragen.

De reiziger weet dat één van de broers altijd de waarheid zegt, en dat de andere altijd liegt. Maar hij weet helaas niet welke van de twee altijd de waarheid vertelt en welke niet.

De vraag: Hoe kan de reiziger er achter komen welke weg naar Eindhoven leidt door slechts één vraag te stellen?

Het antwoord: Klik hier!

Diverse Dozen ★★

Barbara heeft dozen in drie formaten: groot, standaard en klein. Ze zet 11 grote dozen op tafel. Sommige van deze dozen laat ze leeg, en in elk van de andere plaatst ze 8 standaarddozen. Sommige van die standaarddozen laat ze leeg, en in elk van de andere plaatst ze 8 (lege) kleine dozen. Van alle dozen op tafel zijn er nu 102 leeg.

De vraag: Hoeveel dozen heeft Barbara in totaal gebruikt?

Het antwoord: Klik hier!

Op School ★★

De heren Hollander, Engels, Schilder en Schrijver zijn alle vier docenten aan dezelfde middelbare school. Elke docent geeft les in twee verschillende vakken. Verder geldt:

 • drie docenten geven Nederlandse les;
 • er is maar één docent wiskunde;
 • er zijn twee docenten scheikunde;
 • twee docenten, Simon en de heer Engels, geven geschiedenisles;
 • Peter geeft geen Nederlandse les;
 • Stefan is leraar scheikunde;
 • de heer Hollander doceert geen enkel vak dat door Karel of de heer Schilder wordt gedoceerd.

De vraag: Wat is de volledige naam van elke docent en in welke twee vakken geeft hij les?

Het antwoord: Klik hier!

Deze website maakt gebruik van cookies. U geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wilt u meer informatie, bekijk dan ons cookiebeleid.